četvrtak, 13. listopada 2011.

Dijelimo hranu na prosvjedu 15.O!

"Occupy Wall Street" ili "Okupirajmo Wall Street" je naziv za kontinuiranu protestnu akciju koja se od 17. rujna 2011. odvija na ulicama New Yorka protiv vodećih američkih banaka i multinacionalnih korporacija koje njihovi sudionici drže odgovornima za naglo osiromašenje svjetskog stanovništva i druge štetne efekte globalne financijske krize. Ovi prosvjedi su organizirani pred simbolom korporatizma i kapitalizma, Wall Streetom. Globalna cenzura ovih zbivanja od strane američkih i svih ostalih medija samo potvrđuje koliko su mediji privatizirani i služe isključivo interesima vladajućih bogatih elita i korporatista. 

Ovo je borba protiv socijalne nejednakosti, recesijskog bogaćenja, te velikih multinacionalnih banaka koje zarađuju ogromne novce na bankrotirajućem biznisu.
Prosvjedi su se počeli širiti diljem Amerike. Pokret"Okupirajmo Wall Street" polagano prerasta u masovni pokret za radnička prava, zapošljavanje, borbu protiv siromaštva, bolje i svima dostupno obrazovanje te zdravstvenu zaštitu. Pokret 15.0 (october) poziva ljude diljem svijeta da 15. listopada izađu na ulice i trgove. I tisuće Britanaca 15. listopada planiraju zauzeti Londonsku burzu, kao i ostali ljudi diljem svijeta.

U subotu, 15.10., na Trgu Bana Jelačića(Zagreb), organizira se javni plenum/prosvjed na kojemu će sudjelovati i  HNO kolektiv dijeleći besplatnu hranu.

Mi, kolektiv ´Hrana, a ne oružje´ podržavamo ovu ideju jer isto tako ukazujemo na probleme u svijetu do kojih dolazi zbog nepravlne raspodjele resursa. Također se protivimo i financijskim centrima moći koji služe isključivo tome da produbljuju nejednakost među ljudima, ukidaju radna mjesta i osiguravaju profit i moć za 1% milijunaša u svijetu u čijim rukama leži 40% svjetskog bogatstva. Ove bakarske i političke elite brinu isključivo za svoj profit, i putem država štite svoje vlasništvo i privilegiju, potpuno ignorirajujući ljude koji pate zbog nametnutih kriza vrijednosti. 

Nema komentara:

Objavi komentar